Goed om te weten
COVID-19: RECOVERY-studie over colchicine bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19 vroegtijdig gestopt

De onderzoekers van de RECOVERY-studie meldden op 5 maart 2021 dat de rekrutering van gehospitaliseerde patiënten met COVID-19 voor behandeling met colchicine wordt stopgezet. Een intermediaire analyse toonde geen voordeel van colchicine op het primair eindpunt (“mortaliteit na 28 dagen”), en de onderzoekers verwachten geen voordeel bij verdere rekrutering. De RECOVERY-studie is een grootschalige gerandomiseerde studie bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19 waarin diverse behandelingen worden vergeleken met “usual care”. De onderzoekers melden dat de finale resultaten zo snel mogelijk zullen worden gepubliceerd.
 
In verband met het sterk gemediatiseerde persbericht over de ColCORONA-studie is geen nieuws te melden. Het betreft een gerandomiseerde studie naar het effect van colchicine op het optreden van ernstige complicaties bij niet-gehospitaliseerde COVID-19 patiënten (zie ons Goed om te weten-bericht in Folia maart 2021). Deze studie is nog steeds niet peer-reviewed, noch gepubliceerd. Zodra de resultaten gepubliceerd zijn, komen we terug op deze studie.
 
We herinneren er aan dat colchicine een geneesmiddel is met nauwe therapeutisch-toxische marge. Het kan ernstige ongewenste effecten geven [zie Folia maart 2021 en Repertorium, hoofdstuk 9.3.1.].
 
Nota: Voor al onze artikels in verband met geneesmiddelen bij COVID-19: zie onze website “COVID-19 update”