Nieuwigheden geneesmiddelen juli 2023

▼: geneesmiddelen onderworpen aan aanvullende monitoring en waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking aangemoedigd wordt (onder andere geneesmiddelen die een nieuwe werkzame stof bevatten, biologische geneesmiddelen).
: geneesmiddelen waarvoor de autoriteit die de vergunning voor het in de handel brengen afgeeft aanvullende procedures voor risicobeperking (Risk Minimization Activities: RMA) heeft opgelegd (zie Folia maart 2015), zoals educatief materiaal of brochures.
contra-indicatie of dosisverlaging in het geval van ernstige nierinsufficiëntie (creatinineklaring tussen 30 en 15 ml/min).
contra-indicatie of dosisverlaging reeds bij matige nierinsufficiëntie (dus vanaf creatinineklaring van 60 ml/min of lager), of bij nierinsufficiëntie zonder verdere vermelding van de ernst.

Voor de nieuwigheden geneesmiddelen van juni houden we rekening met de wijzigingen waarvan we ten laatste op 30 juni op de hoogte gebracht werden. De wijzigingen die na deze datum gemeld worden, zullen opgenomen worden in de Weekly Folia van augustus.
 
De teksten van het Repertorium over deze nieuwigheden worden op 28 juli aangepast.
 

 Nieuwe doseringen

efedrine opl. inj. 30 mg/10 ml (Ephedrine HCl Aguettant®)

Efedrine, dat gebruikt wordt als behandeling voor hypotensie tijdens anesthesie, bestaat nu in een dosis van 30 mg/10 ml voor injectie (Ephedrine HCl Aguettant®, hoofdstuk 1.9.1, ziekenhuisgebruik). Het bestond al in een dosering met de veel hogere concentratie van 50 mg/ml.

Kostprijs: € 64 voor 10 flacons, niet terugbetaald op 1 juli 2023
 

tramadol 75 mg + paracetamol 650 mg (Algotra® )

De combinatie van tramadol en paracetamol in tabletten bestaat nu in een dosis van 75 mg tramadol en 650 mg paracetamol (Algotra® , hoofdstuk 8.3.2). De dosissen van de al bestaande specialiteiten zijn respectievelijk 37,5 en 325 mg.
Net zoals met de andere combinatiebehandelingen bestaat het risico op overdosering als de patiënt zich niet bewust is van de samenstelling en ook een monopreparaat van paracetamol of tramadol inneemt. Bovendien hebben de twee molecules een verschillende halfwaardetijd, waardoor het pijnstillende effect ervan onvoorspelbaar kan worden.
 
Kostprijs: € 14,41 voor 50 tabletten, niet terugbetaald op 1 juli 2023

 

 Nieuwigheden in de specialistische geneeskunde

faricimab (Vabysmo®▼ )

Faricimab (Vabysmo® hoofdstuk 16.10.1, voor intravitreale injectie) is een monoklonaal antilichaam dat de vasculaire endotheliale groeifactor (vascular endothelial growth factor: VEGF) en angiopoëtine-2 (Ang-2) remt. Het heeft als indicatie (natte) leeftijdsgebonden maculadegeneratie met neovascularisatie en visusverslechtering als gevolg van diabetisch macula-oedeem (samenvatting van de SKP).
Uit studies die uitgevoerd werden in beide indicaties is gebleken dat de werkzaamheid vergelijkbaar is met die van aflibercept, een andere VEGF-remmer. 
Het veiligheidsprofiel is vergelijkbaar met dat van andere VEGF-remmers. Cataract is de vaakst voorkomende bijwerking (2 op de 10 patiënten).1,2
Er is materiaal voor ‘Risk Minimization Activities’ (RMA) beschikbaar voor patiënten om hen te informeren over symptomen die wijzen op endoftalmie of loslating van de retina.

Dosering: 1 intravitreale injectie om de 4 weken gedurende 4 maanden, vervolgens te spreiden afhankelijk van de resultaten

Kostprijs: €953,60 voor een flacon, niet terugbetaald op 1 juli 2023

 

 Stopzettingen van commercialisatie

In deze rubriek worden de definitieve stopzettingen van commercialisatie vermeld. De betrokken specialiteiten worden niet meer vermeld in het Repertorium.
De lijst van de onbeschikbare geneesmiddelen kan geraadpleegd worden op de website van het FAGG-FarmaStatus.
 

cetirizine druppels (Zyrtec® druppels oploss.)

Cetirizine is niet meer beschikbaar onder vorm van druppels. De siroop met cetirizine is « tijdelijk onbeschikbaar » tot 15 juli. Indien een H1-antihistaminicum in vloeibare vorm gewenst is, zijn andere moleculen beschikbaar onder vorm van druppels of siroop, bijvoorbeeld levocetirizine. Controleer bij gebruik van levocetirizine in plaats van cetirizine goed de dosering.

 

Vaccinatie

wijzigingen in de vaccins van het basisvaccinatieschema

Er zijn enkele wijzigingen in de vaccins die gratis worden aangeboden door de Gemeenschappen.

  • In Vlaanderen (vanaf 01/07/23) en in de Federatie Wallonië-Brussel (vanaf 01/09/2023)

    • Nimenrix® (geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY) vervangt Neisvac-C® (geconjugeerd vaccin tegen meningokok C) voor de vaccinatie van kinderen van 15 maanden oud. De kinderen worden dus niet alleen gevaccineerd tegen meningokokken van serogroep C, maar ook tegen meningokokken van serogroepen A, W en Y. Vooral bijkomende bescherming tegen serogroepen W en Y wordt beoogd, wat werd aanbevolen in het Advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) 9485 van 2019, met discussie in Folia oktober 2019.

      - De laatste cijfers van Sciensano tonen dat serogroep W in 2021 verantwoordelijk was voor 7 gevallen van invasieve meningokokkeninfecties in België (waarvan 2 fatale gevallen bij kinderen tussen 0 en 4 jaar), serogroep C en serogroep Y voor telkens 1 geval.
      - Nota: de HGR beveelt ook één dosis van een geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY aan op de leeftijd van 15 à 16 jaar: deze dosis wordt niet gratis aangeboden door de Gemeenschappen (situatie op 01/07/2023)
    • Infanrix-IPV® vervangt Tetravac® voor de boostervaccinatie tegen tetanus, difterie, kinkhoest en polio op de leeftijd van 6 jaar (1ste leerjaar in de Vlaamse Gemeenschap ; 3de kleuterklas in de Federatie Wallonië-Brussel).

  • Specifiek voor Vlaanderen (vanaf schooljaar 2023-2024)

    • De 2de dosis M.M.R. VaxPro® (vaccin tegen bof-mazelen-rubella) zal worden toegediend in het 4de leerjaar in plaats van het 5de leerjaar. Dit betekent dat gedurende 1 schooljaar (2023-2024) beide groepen een dosis zullen aangeboden krijgen. Het vervroegen van het vaccinatiemoment voor de 2de dosis volgt op het advies van de HGR, in het kader van de doelstelling om mazelen te elimineren [zie ook Advies 9606 - Basisvaccinatieschema, 2021]. In de Federatie Wallonië-Brussel wordt sinds het schooljaar 2020-2021 de 2de dosis toegediend op de leeftijd van 7 à 8 jaar (2de leerjaar) [zie Tabel 12a in het Repertorium].

  • Specifiek voor de Federatie Brussel-Wallonië (vanaf 01/09/2023)

    • ​Vaxelis® vervangt Hexyon® voor de primovaccinatie van zuigelingen tegen polio-difterie-tetanus-kinkhoest-Hib-hepatitis B (in totaal 4 doses: op de leeftijd van 8 weken, 12 weken, 16 weken en 13 à 15 maanden). In Vlaanderen blijft Hexyon® gebruikt worden.

    • Boostrix® vervangt Triaxis® voor de herhalingsinenting tegen difterie, tetanus en kinkhoest. In Vlaanderen werd reeds Boostrix® gebruikt.

    • Imovax Polio® (vaccin tegen polio alleen) wordt niet meer gratis aangeboden voor primovaccinatie van kinderen die niet met het in het basisvaccinatieschema aanbevolen vaccin gevaccineerd kunnen worden. In Vlaanderen blijft het aanbod behouden.

Meer informatie via vaccinnet.be (Vlaamse Gemeenschap) en e-vax.be (Federatie Wallonië-Brussel).

 

Bronnen

Naast de algemene bronnen die systematisch geraadpleegd worden door het BCFI (British Medical Journal, New England Journal of Medicine, Annals of Internal Medicine, The Lancet, JAMA, Drug & Therapeutic Bulletin, GeBu, La Revue Prescrire, Australian Prescriber), werden de volgende bronnen geraadpleegd voor het opstellen van de artikelen ‘Nieuwe geneesmiddelen’: SKP en evaluatiedossier van het EMA (EPAR) van het product, The Medical Letter, NEJM Journal Watch.
 

Specifieke bronnen

faricimab

1 Vabysmo® – Samenvatting van de productkenmerken
2 Med Lett Drugs Ther. 2022 Mar 21;64(1646):45-6