Ik wil me abonneren
selectie voor tandartsen jul. - dec.
december 2019
Artikels
Het medisch gebruik van cannabis en cannabinoïden: een stand van zaken
Uitgaande van de recente studies zijn er voor geen enkele indicatie overtuigende argumenten voor het systematisch aanbevelen van het medisch gebruik van cannabis en cannabinoïden. Er zijn enkele indicaties waar symptomatische werkzaamheid gedocumenteerd is.
 
november 2019
Geneesmiddelenbewaking
Elektronisch voorschrift - nieuwe soorten potentiële medicatiefouten
Het FAGG wijst erop dat bij gebruik van het elektronisch voorschrift, medicatiefouten kunnen optreden door een onjuiste selectie in de keuzemenu’s.
oktober 2019
Artikels
Rationeel gebruik van antibiotica bij acute luchtweginfecties in de eerste lijn
Volgende onderwerpen komen hier aan bod: de resistentieproblematiek; de duur van de antibiotische behandeling; de nieuwe editie van de BAPCOC-antibioticagids voor de ambulante praktijk (2019) en verwijzing naar enkele e-learnings. Tenslotte worden recente artikels rond luchtweginfecties kort vermeld.
Goed om te weten
Geldigheidsduur van voorschriften: welke wijzigingen vanaf 1 november 2019?
Zonder bijkomende vermelding van de voorschrijver zal een voorschrift vanaf 01/11/2019 nog exact 3 maanden geldig zijn na de voorschrijfdatum, zowel voor uitvoerbaarheid als terugbetaling.
Geneesmiddelenbewaking
NSAID’s: een risicofactor voor verergering van bacteriële infecties? Een Franse studie leidt tot evaluatie van dit signaal op Europees niveau
augustus 2019
Goed om te weten
Juryrapport van de consensusvergadering ”Het rationeel gebruik van de opioïden bij chronische pijn” gepubliceerd op de website van het RIZIV
juli 2019
Geneesmiddelenbewaking
Opioïden-geïnduceerde hyperalgesie